Flexibiliteit is een belangrijk onderdeel van een goede lichamelijke gezondheid. Lange dagen op kantoor, een verkeerde houding en stress kunnen allemaal een rol spelen bij het verlies van flexibiliteit in de loop van de tijd. Een goede yogaroutine kan je helpen de flexibiliteit te behouden en te verbeteren. Je zult ook je kracht vergroten, wat helpt bij het bevorderen van een betere balans en stabiliteit. Maar daar houden de voordelen niet op…
Deze eenvoudige yogahoudingen zijn geweldig om tussendoor te doen wanneer je tijd hebt en kunnen overal worden gedaan zonder dat er apparatuur voor nodig is.

Kat-Koe
Dit is een goede pose om mee te beginnen. Het is makkelijk en zeer effectief als het gaat om het ‘activeren’ van je spieren en het verbeteren van de flexibiliteit. Je begint op handen en voeten met
je handen onder je schouders en knieën onder de heupen. Adem in en laat je buik naar de grond
vallen terwijl je je borst en kin optilt. Adem nu uit en rond je ruggengraat naar het plafond terwijl je je kin in je borst stopt. Herhaal deze oefening een minuut lang.

Booghouding
Als je een groot deel van je dag aan een bureau zit voor je werk, dan is dit de pose voor jou. De
booghouding rekt veel van de spieren uit die stijf en minder flexibel worden als gevolg van langdurig zitten, terwijl je ook je spieren traint. Begin door op je buik te gaan liggen met je armen langs je lichaam. Buig je knieën, reik naar achteren en pak de buitenkant van je enkels vast. Til nu je schouders en borst van de grond en duw alleen zo ver als comfortabel voelt. Na verloop van tijd zul je merken dat het gemakkelijker wordt om deze pose verder uit te rekken.

Lage Lunge
Dit is een geweldige pose voor alle activiteitenniveaus om de wervelkolom te strekken, de heupflexibiliteit te verbeteren en spieren op te bouwen. Kniel op de grond op je linkerknie, terwijl je je
rechtervoet voor je op de grond plaatst. Til je armen en romp op en duw ze voorzichtig in je rechterheup. Houd deze houding 30 seconden vast voordat je aan de andere kant herhaalt.

Zittende voorwaartse buiging met gespreide benen
Deze yogapositie is geweldig om je heupen te openen en de onderrug te versterken. Het heeft ook het extra voordeel dat het de flexibiliteit van de kuiten en hamstrings vergroot. Ga op de grond zitten en open je benen zo wijd mogelijk. Strek je armen boven je hoofd en buig naar voren met je armen voor je op de grond. Houd deze positie een minuut vast.

Stoelhouding
Bouw kracht op in je benen en romp en verbeter tegelijkertijd de balans en flexibiliteit. Ga eerst rechtop staan met je voeten bij elkaar en je armen parallel boven je hoofd. Adem uit en hurk in een zittende
positie, alsof er een denkbeeldige stoel achter je staat. Probeer je bovenbenen parallel met de grond te houden en houd deze houding 30 seconden vast. Adem in en strek je knieën om de houding te verlaten. Adem uit en laat je armen langs je lichaam vallen.

Koeienkop
Strek je schouders, borst en armen om de kracht en flexibiliteit van het bovenlichaam te verbeteren met de Koeienkop. Begin in een comfortabele zittende positie. Verleng je ruggengraat en open de borst. Strek je linkerarm boven je hoofd en buig dan je elleboog zodat je vingers recht naar beneden wijzen. Trek met je rechterhand je linkerelleboog voorzichtig naar rechts en laat je linkerhand langs je ruggengraat bewegen. Houd deze houding 30 seconden vast en wissel van arm.